Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

E-nose as a non-destructive and fast method for identification and classification of coffee beans based on soft computing models.

Opis bibliograficzny

E-nose as a non-destructive and fast method for identification and classification of coffee beans based on soft computing models. [AUT.] EHSAN AGHDAMIFAR, [AUT. KORESP.] VALI RASOOLI SHARABIANI, [AUT.] EBRAHIM TAGHINEZHAD, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK, [AUT.] AGATA DZIWULSKA-HUNEK. SENSOR ACTUAT B-CHEM 2023 Vol. 393 Article number 134229, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.snb.2023.134229
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
SENSORS AND ACTUATORS B-CHEMICAL 2023 Vol. 393, Article number 134229
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

E-nose device, data from GC-MS (measured data), and statistical and mathematical analytic techniques like PCA, PLSR, LDA, and ANN was used in this study and then a GEP programing model developed to estimate caffeine content of samples. Various samples of coffee beans were tested, when caffeine was used as the reference data, R2 for the PLSR and ANN models were 0.9577 and 0.9634, respectively. R2 for the LDA model were identical to 0.9714. Additionally, R2 of the PLSR and ANN models for palmitic acid respectively, was reported 0.893 and 0.9388. Caffeine calibration data produced the greatest results for identifying, according to the information gathered, also GEP model R2 was reported 0.9581.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50720) wydawnictwo ciągłe #50720

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 lipca 2023 10:13
Ostatnia aktualizacja:22 czerwca 2024 09:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się