Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Meat nutritional value of Puławska fattening pigs, Polish Large White × Puławska crossbreeds and hybrids of DanBred.

Opis bibliograficzny

Meat nutritional value of Puławska fattening pigs, Polish Large White × Puławska crossbreeds and hybrids of DanBred. [AUT.] GRZEGORZ SIEMIŃSKI, [AUT. KORESP.] PIOTR SKAŁECKI, MARIUSZ FLOREK, [AUT.] PIOTR DOMARADZKI, EWA POLESZAK, MAŁGORZATA DMOCH, MAŁGORZATA RYSZKOWSKA-SIWKO, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, ANNA TETER, MAREK KOWALCZYK, AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA. Animals 2023 Vol. 13 Issue 15 Article number: 2408, il., bibliogr. sum. DOI: 10.3390/ani13152408
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2023 Vol. 13 Issue 15, Article number: 2408
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The nutritional quality of meat and the health-promoting properties of intramuscular fat from randomly selected rearing pigs of the native Puławska breed (PUL, n = 15) and its crossbreeds with the Polish Large White breed (PLW × PUL, n = 16) and the DanBred hybrids (DAN, n = 17) were compared. The typical commercial fattening period was carried out up to 80 days of age. The initial body weight of PUL weaners was 30.55 kg (±3.98 kg), that of PLW × PUL weaners was 30.00 kg (±4.29 kg) and that of DAN weaners was 30.70 kg (±3.40 kg). The protein content and energy value of the complete feeds (Grower and Finisher) were 165 and 155 g/kg, and 12 and 11.8 MJ/kg, respectively. The research material consisted of samples of Longissimus lumborum and Semimembranosus. The chemical analyses included the determination of proximate composition, fatty acid content and amino acid concentration. The lowest fat content was found in the meat of the Puławska pigs, while the highest was found in the DanBred fattening pigs. The highest content of SFAs and MUFAs was found in the meat of DanBred hybrids, while it was significantly lower in Puławska pigs. The genetic group did not affect the content of PUFAs, including n-3 and n-6. Significantly lower and more favourable atherogenic and thrombogenic indices were found for the intramuscular fat of Puławska pigs. The very limited effect of the genetic group on amino acid content was observed, except for that of serine, histidine and lysine. In general, the meat of pigs of the Puławska breed showed the highest nutritional value and the most favourable health-promoting properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50766) wydawnictwo ciągłe #50766

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lipca 2023 12:28
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 13:48

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się