Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Use of physicochemical, FTIR and chemometric analysis for quality assessment of selected monofloral honeys.

Opis bibliograficzny

Use of physicochemical, FTIR and chemometric analysis for quality assessment of selected monofloral honeys. [AUT.] MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, [AUT. KORESP.] ANNA TETER, [AUT.] MARIUSZ FLOREK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, AGNIESZKA NIEMCZYNOWICZ, ALICJA MATWIJCZUK, GRZEGORZ CZERNEL, PIOTR SKAŁECKI, BOŻENA GŁADYSZEWSKA. J. Apic. Res. 2023 Vol. 62 No 4 s. 863–872, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1080/00218839.2021.1900637
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF APICULTURAL RESEARCH 2023 Vol. 62 No 4, s. 863–872
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to assess the quality and characterise a selection of honey varieties with the use of physico-chemical, FTIR, and chemometric analysis. The research material consisted of monofloral nectar honeys of 5 distinctvarieties: black locust, raspberry, oilseed rape, linden, and buckwheat. The contents of water, soluble solids, 5-hydroxy-methylfurfural, free acidity, pH, electrical conductivity, and water activity were measured. Infrared spectra were meas-ured within the spectra range from 3700 to 780 cm1. The obtained results from the FTIR measurements for selectedhoneys showed the greatest changes in the area of the band maxima: 3333, 1641, 1453, 1248, 1184, 1033, and985 cm1. The identification of the origin and chemometric analyses were provided for the spectral regions with themaxima at approximately 3333 and 1641 cm1(vibrations from water fractions), 2935 and 2885 cm1(symmetrical andasymmetrical vibrations of the -CH2and -CH3groups), as well as the fingerprint region where varying intensities of thecharacteristic bands were observed. Chemometric analysis of the FTIR spectra confirmed the high quality of the ana-lysed honey varieties as well as the differences also in their sugar fractions. The results obtained after employing PCAin the spectroscopic analysis of infrared spectra evidence high applicability of the methods of multi-dimensional statisticalanalysis in the determination of discrepancies, similarities, and structural characteristics of any given type of honey. Acatalogue of FTIR spectra can be created to allow fast and cost-effective identification of honeys, compared to trad-itional methods

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50767) wydawnictwo ciągłe #50767

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,400
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 lipca 2023 09:36
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 09:24

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się