Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Microbiological quality of Polish artisanal varietal honeys.

Opis bibliograficzny

Microbiological quality of Polish artisanal varietal honeys. [AUT.] MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, ANNA TETER, TOMASZ DASZKIEWICZ, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK. Foods 2023 Vol. 12 Issue 18 Article number: 3349, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods12183349
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2023 Vol. 12 Issue 18, Article number: 3349
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

On the basis of routine microbiological tests and selected physicochemical parameters, the quality and food safety of Polish varietal honeys were evaluated. The study included 21 honey samples from 5 varieties (multifloral, honeydew, rapeseed, buckwheat and linden), in which the moisture and extract content, water activity, pH and free acids were determined, and the colony count, the presumptive Bacillus spp., the total fungal count and the presence of anaerobic spore-forming bacilli were examined. More than half (52%, 11/21) of the analyzed honeys contained fewer microorganisms than 10 cfu/g, and in the remaining samples, their numbers ranged from 5 × 101 cfu/g to 4.5 × 102 cfu/g. In all the honeys, the number of presumptive Bacillus spp. in 1 g was less than 10 cfu. In 81% (17/21) of the samples, the total count of fungi in 1 g of honey was less than 10 cfu, and the most contaminated was buckwheat honey (3 samples). The anaerobic spore-forming bacteria was detected in 0.1 g only in one sample of buckwheat honey. The values of the physicochemical parameters did not exceed the accepted limits, which indicated that the honey environment was unfavourable for the development of the tested microbial profile.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50892) wydawnictwo ciągłe #50892

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 września 2023 09:26
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2024 14:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się