Selected minerals in skeletal muscles of fallow deer (Dama dama) and red deer (Cervus elaphus) farmed in the organic system - preliminary study.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
The aim of the present study was to identify and assess the determinants of the content of Ca, Mg, Zn, Fe, Cd, and Pb in longissimus lumborum (LL) and semimembranosus (SM) muscles of fallow deer and red deer reared in the organic system. The concentrations of 6 elements (Ca, Mg, Zn, Fe, Cd, Pb) in fallow deer and red deer meat produced in the organic system in Poland were analyzed with the use of inductively coupled plasma mass spectrometry. The animals, i.e. 12 ca. 2- and 3-year-old fallow deer (Dama dama) and 12 ca. 3- and 4-year-old red deer (Cervus elaphus), were culled during the autumn season. Both groups of animals comprised 6 males and 6 females. A significant effect of the species on the content of selected minerals in the meat was noted. It was found that the LL muscle from the fallow deer was a rich source of Ca, Mg, and Zn, and the meat from the red deer had high amounts of Zn and Fe. The age of the animals had a significant effect on the level of Mg in the red deer meat.
Celem badań było określenie oraz ocena uwarunkowań zawartości Ca, Mg, Zn, Fe, Cd i Pb w mięśniach longissimus lumborum (LL) i semimembranosus (SM) danieli i jeleni z ekologicznego systemu chowu. Stężenia 6 pierwiastków (Ca, Mg, Zn, Fe, Cd, Pb) w ekologicznym mięsie danieli i jeleni z Polski analizowano za pomocą spektrometru masowego z plazm ˛a sprzężona indukcyjnie. Zwierzęta zostały odstrzelone w sezonie jesiennym, w tym 12 danieli (Dama dama) i 12 jeleni (Cervus elaphus) w wieku około 2 i 3 lat i w wieku około 3 i 4 lat. W obydwu grupach zwierząt było po 6 samców i 6 samic. Stwierdzono istotny wpływ gatunku na zawartość wybranych składników mineralnych w mięsie. Mięsień LL daniela, w porównaniu z SM, zawierał wyższą zawartość Ca i Mg oraz Zn. Z kolei mięsień LL jelenia szlachetnego charakteryzował się niskim poziomem Ca i Mg oraz wyższą zawartością Zn i Fe niż mięsień SM. Wykazano wpływ płci na zawartość Fe w mięsie daniela oraz wieku na zawarto´s´c Mg w mięsie jelenia. Stwierdzono, że mięso LL daniela jest bogatym ´źródłem Ca, Mg i Zn, a jelenia Zn i Fe. Wiek istotnie różnicował zawartość Mg w mięsie jeleni.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 26 września 2023 09:53 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 15 lipca 2025 09:16 |