WYBRANE PROBLEMY UTRZYMANIA czystości i higieny w zakładach mięsnych (Selected problems related to maintaining cleanliness and hygiene in meat processing plants)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Uzyskanie produktów mięsnych najwyższej jakości wymaga utrzymania odpowiedniej czystości i sterylności na wszystkich etapach produkcji. Dotyczy to również wymaganej czystości i porządku w halach produkcyjnych oraz innych pomieszczeniach zakładu. W pracy omówiono wybrane problemy związane z utrzymaniem czystości i higieny w zakładach przetwórstwa mięsa. Zestawiono i poddano ocenie środki czystości, metody, sposoby i techniki mycia z uwzględnieniem higieny personelu. Niewłaściwe mycie powierzchni maszyn, rurociągów i pomieszczeń produkcyjnych stwarza dobre warunki do powstawania zanieczyszczeń, które są odpowiednim środowiskiem do rozwoju różnych mikroorganizmów. Ponadto omówiono cztery podstawowe czynniki, ważne w procesach mycia i dezynfekcji. Należą do nich czynniki mechaniczne i chemiczne oraz temperatura i czas.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 3 listopada 2023 08:45 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 3 listopada 2023 08:45 |