Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Ocena efektywności tłoczenia i jakości oleju uzyskanego z nasion lnu i konopi poddanych obróbce mikrofalowej (Evaluation of pressing efficiency and quality of the oil obtained from microwave treated linseed and hemp seeds)

Opis bibliograficzny

Ocena efektywności tłoczenia i jakości oleju uzyskanego z nasion lnu i konopi poddanych obróbce mikrofalowej (Evaluation of pressing efficiency and quality of the oil obtained from microwave treated linseed and hemp seeds). [AUT.] MARTA KRAJEWSKA, AGNIESZKA STAREK-WÓJCICKA, JAKUB SOJA. Przem. Chem. 2023 T. 102 Nr 10 article number 145737, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2023.10.6
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023 T. 102 Nr 10, article number 145737
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Przeprowadzono badania nad możliwością poprawy efektywności tłoczenia oleju poprzez zastosowanie obróbki mikrofalowej nasion lnu zwyczajnego (Linum usitatissimum L.) odmiany Luna oraz konopi siewnych (Cannabis sativa L.) odmiany Beniko. Badane nasiona nawilżano do wilgotności 6,5 i 8,5%, następnie ogrzewano mikrofalowo przez 3 i 7 min, po czym tłoczono z nich olej w prasie Sana marki Omega. Otrzymany olej oceniano pod względem zaawansowania zmian hydrolitycznych (LK, liczba kwasowa), zawartości pierwotnych produktów utlenienia (LN, liczba nadtlenkowa), stabilności oksydacyjnej w teście Rancimat oraz barwy. Wykazano, że 3-minutowe ogrzewanie mikrofalowe nasion lnu i konopi o wilgotności 8,5% wpłynęło na zwiększenie wydajności tłoczenia oleju w stosunku do próby kontrolnej odpowiednio o ok. 10,52 i 11,36%. Stwierdzono zwiększenie stabilności oksydacyjnej olejów z nasion poddanych obróbce mikrofalowej. Czas indukcji wzrastał stopniowo wraz z wydłużaniem czasu ogrzewania. Najlepszą stabilnością oksydacyjną (olej konopny 5,64 h, olej lniany 6,46 h) charakteryzował się olej otrzymany z nasion nawilżonych do 6,5% i ogrzewanych przez 7 min.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51117) wydawnictwo ciągłe #51117

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,300
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 listopada 2023 15:10
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 08:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się