Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The use of carrot and apple pomace in the production of healthy snack bars.

Opis bibliograficzny

The use of carrot and apple pomace in the production of healthy snack bars. [AUT.] PATRYCJA ŁUSIAK, JACEK MAZUR, [AUT. KORESP.] PAWEŁ SOBCZAK, [AUT.] KAZIMIERZ ZAWIŚLAK, MARIAN PANASIEWICZ. Agricultural Engineering 2023 Vol. 27 Nr 1 s. 289-300, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/agriceng-2023-0021
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agricultural Engineering 2023 Vol. 27 Nr 1, s. 289-300
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In recent years, the increasing popularity of healthy eating brought about a significant increase in the consumption of fruit and vegetables in the form of juices, purees and cocktails. In the process of their production, the byproduct is pomace, which is treated by the food processing industry as waste. Assuming that pomace accounts for only 20% of the raw material used, annually up to 630 000 tonnes of pomace are obtained globally. However, numerous studies have demonstrated that fruit pomace is a valuable source of many nutritious substances. The objective of the study was to develop a compression-based production technology of apple pomace-based bars, and to assess their quality. Based on the analysis of the structure of produced bars, it can be concluded that their hardness and resistance to cutting does not differ significantly from that of commercial bars made with alternative technology and from different ingredients.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51296) wydawnictwo ciągłe #51296

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 stycznia 2024 12:11
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2024 12:13

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się