Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Use of sustainable packaging materials for fresh beef vacuum packaging application and product assessment using physicochemical means.

Opis bibliograficzny

Use of sustainable packaging materials for fresh beef vacuum packaging application and product assessment using physicochemical means. [AUT.] MAREK KOWALCZYK, [AUT. KORESP.] PIOTR DOMARADZKI, [AUT.] PIOTR SKAŁECKI, AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA, PIOTR STANEK, ANNA TETER, TOMASZ GRENDA, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK. Meat Sci. 2024 Vol. 216 Article number 109551, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.meatsci.2024.109551
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MEAT SCIENCE 2024 Vol. 216, Article number 109551
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Packaging material should guarantee the longest possible shelf life of food and help to maintain its quality. The aim of the study was to assess the physicochemical changes taking place during 28-day ageing of beef steaks packed in two types of multilayer films containing biodegradable polymers – polylactic acid (NAT/PLA) and Mater-Bi® (NAT/MBI). The control group consisted of steaks packed in synthetic polyamide/polyethylene (PA/ PE) film. The samples stored in NAT/PLA had significantly lower purge loss than the control samples and the lowest expressible water amount after 14 and 21 days. Following blooming, the most favourable colour was shown in steaks stored in NAT/MBI, with the highest values for the L*, a* and C* parameters and the R630/580 ratio, a high proportion of oxymyoglobin, and the lowest share of metmyoglobin. All steaks, regardless of the type of packaging material, had acceptable tenderness and were stable in terms of lipid oxidation.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51773) wydawnictwo ciągłe #51773

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 lipca 2024 14:40
Ostatnia aktualizacja:15 lipca 2024 14:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się