Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves.

Opis bibliograficzny

Effect of VP, MAP and combined packaging systems on the physicochemical properties and microbiological status of veal from unweaned calves. [AUT.] MAREK KOWALCZYK, [AUT. KORESP.] PIOTR DOMARADZKI, [AUT.] MONIKA ZIOMEK, PIOTR SKAŁECKI, AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA, PAWEŁ ŻÓŁKIEWSKI, ANNA CHMIELOWIEC-KORZENIOWSKA, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, ALEKSANDRA UKALSKA-JARUGA, TOMASZ GRENDA, ROBERTA NUVOLONI, MARIUSZ FLOREK. Meat Sci. 2024 Vol. 216 Article number: 109590, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.meatsci.2024.109590
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MEAT SCIENCE 2024 Vol. 216, Article number: 109590
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The packaging system is one of the factors influencing the preservation of the nutritional value, microbiological safety, and sensory attributes of meat. The study investigated changes in physicochemical and microbiological properties taking place during 15-day refrigerated storage of two calf muscles, the longissimus lumborum (LL) and semitendinosus (ST), packaged in three systems, respectively, vacuum packing (VP), modified atmosphere packaging (MAP, 80% O2 + 20% CO2), and a combined system (VP + MAP, 8 d in VP followed by 7 d in MAP). LL and ST stored in VP had significantly lower levels of lipid oxidation, higher α-tocopherol content, and higher instrumentally measured tenderness in comparison with the samples stored in MAP. On the other hand, the MAP samples had lower purge loss at 5 and 15 days, a higher proportion of oxymyoglobin up to 10 days of storage, and a better microbiological status. Calf muscle samples stored in the VP + MAP system had intermediate values for TBARS and α-tocopherol content and at the same time were the most tender and had the lowest counts of Pseudomonas and Enterobacteriaceae bacteria at 15 days. All packaging systems ensured relatively good quality of veal characteristics up to the last day of storage. However, for MAP at 15 days of storage, unfavourable changes in colour (a high level of metmyoglobin and a decrease in oxymyoglobin, redness and R630/580 ratio) and in the lipid fraction (a high TBARS value and a significant decrease in α-tocopherol content) were observed.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51774) wydawnictwo ciągłe #51774

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 lipca 2024 14:53
Ostatnia aktualizacja:5 czerwca 2025 13:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się