Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Amino acid content in the muscles of the red deer (Cervus elaphus) from three types of feeding grounds.

AUT. KORESP. ANNA KASPRZYK.

Opis bibliograficzny

Amino acid content in the muscles of the red deer (Cervus elaphus) from three types of feeding grounds. [AUT. KORESP.] ANNA KASPRZYK. Animals 2024 Vol. 14 Issue 19 Article number: 2763, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ani14192763
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animals 2024 Vol. 14 Issue 19, Article number: 2763
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

An increase in game meat consumption has been observed worldwide. This is the first study to assess the amino acid composition and the protein quality of the muscles of deer from organic feeding grounds. This study assessed the nutritional value of the protein of the muscles of deer originating from forest, organic, and conventional feeding grounds. The meat of deer from the forest and the conventional feeding grounds exhibited higher exogenous and endogenous amino acid contents than that of deer from the organic feeding ground. However, the meat of deer from the organic farm feeding ground is characterized by the highest protein content and ensures optimal satisfaction of the demand for essential amino acids. The highest lysine content was found in the muscles of the deer from the forest feeding ground. This knowledge can help nutritionists develop diets that meet the nutritional recommendations for different consumer groups and breeders to make decisions about farm location and deer feeding strategies.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51958) wydawnictwo ciągłe #51958

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 października 2024 12:43
Ostatnia aktualizacja:3 października 2024 12:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się