Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Extrusion-cooking aspects and physical characteristics of snacks pellets with addition of selected plant Pomace.

Opis bibliograficzny

Extrusion-cooking aspects and physical characteristics of snacks pellets with addition of selected plant Pomace. [AUT.] JAKUB SOJA, MACIEJ COMBRZYŃSKI, TOMASZ ONISZCZUK, MAREK GANCARZ, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK. Appl. Sci.-Basel 2024 Volume 14 Issue 19 Article number 8754, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app14198754
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2024 Volume 14 Issue 19, Article number 8754
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The article presents the possibilities of using by-products from the agri-food industry in the form of fruit and vegetable pomace as a supplementary ingredient to extruded food products in the form of snack pellets. In the recipe based on potato starch, pomace from apples, chokeberries, pumpkin, nigella seed and flaxseed were added in amounts of 10%, 20% and 30%. The prepared raw material blends were processed using a single-screw extruder-cooker with a plastification system L/D = 20 and variable screw speed. The aim of the research was to determine the effect of pomace addition on the extrusion-cooking process, i.e., efficiency and energy consumption, as well as on selected physical properties of the obtained food pellets, such as expansion index, bulk density and durability. The addition of selected pomace influenced the extrusion-cooking process and the physical properties of the extrudates. A percentage contribution ranging from 10 to 20% can optimize the extrusion-cooking process and improve the quality characteristics of the final product, while simultaneously utilizing by-products from the agri-food industry and reducing their negative environmental impact.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51998) wydawnictwo ciągłe #51998

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 października 2024 08:14
Ostatnia aktualizacja:9 kwietnia 2025 10:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się