Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

A comparison of the quality of ultra-high-temperature milk and its plant-based analogs.

Opis bibliograficzny

A comparison of the quality of ultra-high-temperature milk and its plant-based analogs. [AUT. KORESP.] DASZKIEWICZ T., [AUT.] MARIUSZ FLOREK, D. MURAWSKA, A. JABŁOŃSKA. J. Dairy Sci. 2024 Vol. 107 Issue 12 s. 10299-10309, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3168/jds.2024-25098
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
JOURNAL OF DAIRY SCIENCE 2024 Vol. 107 Issue 12, s. 10299-10309
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to compare selected physical (density) and physicochemical (color, pH, titratable acidity) properties and the fatty acid profile of dairy UHT milk and its plant-based analogs (i.e., almond, soy, rice, oat, and coconut beverages). Ten products of each type were analyzed in each group. UHT milk was characterized by higher values of color lightness (L*) and titratable acidity than all plant-based milk alternatives, higher yellowness (b*) than rice drink, higher density than the almond drink, and higher pH than rice and coconut drinks. In comparison with UHT milk, all plant-based beverages were characterized by higher redness (a*), the soy drink was characterized by higher values of b* and chroma (C*), and almond and soy drinks had higher pH values. In the group of nondairy beverages, the values of b* and C* were highest in the soy drink, and the value of a* was highest in the almond drink. Almond drink had the highest pH value, and soy and coconut drinks had the highest titratable acidity. Rice drink had higher density than oat, soy, and almond drinks. The indicators characterizing the nutritional value of fat were considerably lower in the coconut drink and dairy milk than in the remaining products. The values of UFA/SFA, MUFA/SFA, and desirable fatty acid/hypercholesterolemic fatty acid ratios and the indicator of nutritional value were highest in rice drink. The PUFA/SFA ratio and the total content of essential fatty acids were highest in the soy drink, and the n-6/n-3 PUFA ratio was highest in the almond drink.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52119) wydawnictwo ciągłe #52119

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,400
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 listopada 2024 13:52
Ostatnia aktualizacja:4 lutego 2025 11:18

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się