Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Integration of plant pomace into extruded products: analysis of process conditions, post-production waste properties and biogas potential.

Opis bibliograficzny

Integration of plant pomace into extruded products: analysis of process conditions, post-production waste properties and biogas potential. [AUT.] JAKUB SOJA, TOMASZ ONISZCZUK, IRYNA VASKINA, [AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ. Energies 2024 Vol. 17 Iss. 24 Article number 6476, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/en17246476
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Energies 2024 Vol. 17 Iss. 24, Article number 6476
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Waste streams from cereal-based food production processes, rich in organic matter and carbohydrates, have untapped potential for biogas production. This study uniquely investigated the extrusion-cooking process conditions, physical properties and biogas efficiency of snack pellets enriched with plant pomace (apple, chokeberry, pumpkin, flaxseed and nigella seeds) at different levels (10, 20 and 30%), produced using a single-screw extruder-cooker. The highest efficiency obtained in the extrusion-cooking process (18.20 kg/h) was observed for pellets with the addition of 30% flaxseed pomace. The SME value during the entire process was in the range of 0.015–0.072 kWh/kg. New insights into the interaction between the inclusion of pomace, the physical properties of the extrudate and the anaerobic fermentation efficiency were obtained. The results show that 30% chokeberry extrudate maximized methane production (51.39% gas), demonstrating a double innovation: improving snack pellet quality and converting food waste into renewable energy.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52205) wydawnictwo ciągłe #52205

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,200
Impact Factor
Q3
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 stycznia 2025 10:02
Ostatnia aktualizacja:9 kwietnia 2025 10:36

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się