Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nowa technika analityczna w chemicznej diagnostyce skuteczności ogrzewania nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.) (New analytical technique in chemical diagnostics of heating efficiency of common bean seeds (Phaseolus vulgaris L.))

Opis bibliograficzny

Nowa technika analityczna w chemicznej diagnostyce skuteczności ogrzewania nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L.) (New analytical technique in chemical diagnostics of heating efficiency of common bean seeds (Phaseolus vulgaris L.)). [AUT.] MAREK SZMIGIELSKI. Przem. Chem. 2025 Nr 1 nr katalogowy: 152458, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2025.1.1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2025 Nr 1, nr katalogowy: 152458
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Porównano pod względem czułości oznaczeń 64 warianty testu stosowanego do oceny skuteczności ogrzewania nasion fasoli zwyczajnej (Phaseolus vulgaris L). Różnice wariantów tego testu polegały na zastosowaniu roztworów roboczych, w których każdemu z ośmiu poziomów koncentracji substancji czynnej, purpury bromokrezolowej (5’,5”-dibromo-o-krezolosulfoftaleiny), o stężeniach 0,02; 0,04; 0,06; 0,08; 0,10; 0,12; 0,14 lub 0,16 mg/mL, odpowiadało osiem poziomów zawartości H2SO4, tj. 0,02; 0,04; 0,06; 0,08; 0,10; 0,12; 0,14 lub 0,16 mol/L. Najbardziej czułym w badaniu nasion fasoli okazał się wariant roztworu roboczego, w którym stężeniu purpury bromokrezolowej o wartości 0,10 mg/mL odpowiadała koncentracja H2SO4 wynosząca 0,07 mol/L. Zaprojektowana metoda nowej generacji (BCPIBSM) może stanowić perspektywiczną koncepcję w badaniach skuteczności ogrzewania nasion roślin strączkowych i rzepaku, znacznie przewyższając dotychczas stosowane metody oceny. Umożliwia ona równocześnie uzyskanie dużej czułości i precyzji oznaczeń, oferując prostotę procedury analitycznej oraz wystarczającą jej szybkość wykonania niezbędną do umożliwienia realnej kontroli jakości produktu w laboratorium na linii technologicznej przetwórstwa rolno-spożywczego.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52364) wydawnictwo ciągłe #52364

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 stycznia 2025 10:05
Ostatnia aktualizacja:28 stycznia 2025 10:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się