Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of biochar characteristics on polycyclic aromatic hydrocarbons content during co-composting of sewage sludge.

Opis bibliograficzny

Influence of biochar characteristics on polycyclic aromatic hydrocarbons content during co-composting of sewage sludge. [AUT.] ALEKSANDRA ROMBEL, KRZYSZTOF RÓŻYŁO, YONG SIK OK, [AUT. KORESP.] PATRYK OLESZCZUK. Bioresource Technology 2025, Vol. 423 Article number: 132220, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.biortech.2025.132220
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BIORESOURCE TECHNOLOGY 2025, Vol. 423, Article number: 132220.
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

This study examined how biochar (BC) made from willow or sewage sludge at 500 °C or 700 °C affects polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) during composting of sewage sludge with wheat straw. BC addition impacted both total (Ctot) and freely dissolved (Cfree) PAHs, with effects dependent on pyrolysis temperature and, to a lesser extent, feedstock. Greater losses (both percentage and absolute) of Ctot PAHs occurred with low-temperature BC than high-temperature BC. The highest reduction was seen with sewage sludge-derived BC produced at 500 °C. For Cfree PAHs, low-temperature BCs decreased bioavailability more than high-temperature BCs, with willow-derived BCs being more effective than sewage sludge-derived BCs. Results suggest BC’s effectiveness in reducing PAHs depends mainly on feedstock for Ctot PAHs, but more on pyrolysis temperature for Cfree PAHs. BC’s capacity to reduce contaminants in compost could back regulations promoting its use in waste management and soil improvement.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52512) wydawnictwo ciągłe #52512

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 marca 2025 12:07
Ostatnia aktualizacja:26 marca 2025 14:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się