Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Zastosowanie nowej metody w chemicznej ocenie skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.) (Application of a new method in chemical evaluation of heating efficiency of chickpea seeds (Cicer arientinum L.))

Opis bibliograficzny

Zastosowanie nowej metody w chemicznej ocenie skuteczności ogrzewania nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.) (Application of a new method in chemical evaluation of heating efficiency of chickpea seeds (Cicer arientinum L.)). [AUT.] MAREK SZMIGIELSKI. Przem. Chem. 2025 Nr 3 (104) nr katalogowy: 153257, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2025.3.11
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2025 Nr 3 (104), nr katalogowy: 153257
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Przeprowadzono weryfikację przydatności pod kątem czułości metody diagnostycznej w odniesieniu do nasion ciecierzycy (Cicer arientinum L.) sześćdziesięciu czterech wariantów roztworu substancji czynnej, purpury bromokrezolowej, w których każdemu z ośmiu poziomów stężenia substancji czynnej, purpury bromokrezolowej (5’,5”-dibromo- o-krezolosulfoftaleiny) (0,02; 0,04; 0,06; 0,08; 0,10; 0,12; 0,14 lub 0,16 mg/mL) odpowiadało osiem poziomów koncentracji kwasu ortofosforowego (0,02; 0,04; 0,06; 0,08; 0,10; 0,12; 0,14 lub 0,16 mol/L). Największą czułością w odniesieniu do nasion ciecierzycy (1,32), charakteryzował się wariant roztworu roboczego, w którym stężenie purpury bromokrezolowej wynosiło 0,16 mg/mL, zaś koncentracja kwasu ortofosforowego wynosiła 0,10 mol/L.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52533) wydawnictwo ciągłe #52533

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 marca 2025 12:12
Ostatnia aktualizacja:26 marca 2025 14:34

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się