Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Właściwości fizykochemiczne smoothie owocowo-warzywnego z dodatkiem pestek awokado (Physicochemical properties of a fruit and vegetable smoothie with the addition of avocado seeds)

Opis bibliograficzny

Właściwości fizykochemiczne smoothie owocowo-warzywnego z dodatkiem pestek awokado (Physicochemical properties of a fruit and vegetable smoothie with the addition of avocado seeds). [AUT.] ALEKSANDRA ROLEWICZ, [AUT. KORESP.] MAREK SZMIGIELSKI, [AUT.] ELŻBIETA GRZĄDKA. Przem. Chem. 2025 Nr 3 (104) s. 373-376, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2025.3.7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2025 Nr 3 (104), s. 373-376
Rok: 2025
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Przeprowadzono analizy fizykochemiczne świeżo przygotowanego smoothie marchwiowo-bananowego oraz wzbogaconego odpowiednio spreparowaną (wstępnie rozdrobnioną, wysuszoną i zmieloną) pestką z awokado (Persea americana Mill.), stosowaną w ilości 2 g/100 mL. Próbki zbadano również po 24 h chłodniczego przechowywania. W wyrobach uzupełnionych sproszkowaną pestką awokado zaobserwowano wzrost zawartości ekstraktu, polifenoli i witaminy C w porównaniu z próbką kontrolną. Analiza EDX wykazała, że składy pierwiastkowe próbek znacząco różniły się od siebie jakościowo. Dodatek suszu z pestki awokado wzbogacił smoothie w cenne dla zdrowia makroelementy. Wyniki przeprowadzonych badań sugerują, że poprzez dodatek proszku z pestki awokado do smoothie marchwiowo-bananowego można uzyskać produkt charakteryzujący się lepszymi właściwościami fizykochemicznymi, stabilniejszy koloidalnie i z większą ilością biodostępnych składników odżywczych.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52545) wydawnictwo ciągłe #52545

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 marca 2025 11:55
Ostatnia aktualizacja:27 marca 2025 11:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się