Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Comparison of the amino acid composition and biological value of protein in fallow deer meat from two farming systems.

Opis bibliograficzny

Comparison of the amino acid composition and biological value of protein in fallow deer meat from two farming systems. [AUT.] ANNA KASPRZYK. NFS Journal 2025 Vol. 39 Article number: 100231. DOI: 10.1016/j.nfs.2025.100231
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
NFS Journal 2025 Vol. 39, Article number: 100231
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The primary aim was to determine the protein content, amino acid profile and the biological value of protein in the longissimus lumborum and the semimembranosus muscles of fallow deer originating from an organic system and a conventional system. This is the first study to analyse the amino acid profile and nutritional value of proteins in fallow deer meat from organic farming system. The muscles were collected from 24 fallow deer carcasses with equal proportions of sex and age. The results demonstrated that the follow deer from the organic feeding grounds exhibited higher exogenous and endogenous amino acid contents and nutritional value. A significant effect of the muscle type on the histidine content and the feeding ground × muscle interaction for glycine was noted. In the proteins from fallow deer muscle tissue the content of exogenous amino acids was higher than in the FAO/WHO protein standard. As data regarding fallow deer meat is limited, the results of this study constitute a valuable contribution to knowledge of the meat protein quality. The data presented in this study can be used by dieticians and by breeders. In light of the high quality and nutritional value of this raw material analysed in this paper, it would be advisable to increase its use in the human diet. This meat can be of particular importance in the diets of children and adolescents as well as the elderly and athletes whose protein requirements are elevated.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52670) wydawnictwo ciągłe #52670

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 czerwca 2025 11:58
Ostatnia aktualizacja:24 czerwca 2025 11:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się