Quantification of egg content in pasta by vibrational spectroscopy.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Application of three spectroscopic techniques, ATR (attenuated total reflection), NIR (near infrared) and DRIFTS (diffuse reflectance infrared FT spectroscopy), in combination with chemometrics for detection of pasta adulteration and egg content determination is reported. The results indicate that PLS models based on ATR spectra allow for determination of the number of eggs in pasta with an RMSEP (root mean square error of prediction) error of the order of 0.1 egg/kg for pasta containing from 1 to 6 eggs per kilogram of flour. This error is found to be 2 times higher for two other techniques used. Partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) based on vibrational spectra conducted for a set of samples including pasta adulterated by addition of vegetable oil or lecithin showed that all applied techniques enable fast and reliable detection of adulterated samples as well as pasta samples without eggs, again the most reliable model was obtained for ATR data.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 26 sierpnia 2025 09:05 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 26 sierpnia 2025 09:05 |