Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quantification of egg content in pasta by vibrational spectroscopy.

Opis bibliograficzny

Quantification of egg content in pasta by vibrational spectroscopy. [AUT. KORESP.] TOMASZ PAWEŁ CZAJA, [AUT.] ALDONA SOBOTA, DOROTA TETERYCZ, [AUT. KORESP.] ROMAN SZOSTAK. Food Control 2026 Vol. 180 Aricle number: 111658, il., bibliogr. DOI: 10.1016/j.foodcont.2025.111658
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CONTROL 2026 Vol. 180, Aricle number: 111658
Rok: 2026
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Application of three spectroscopic techniques, ATR (attenuated total reflection), NIR (near infrared) and DRIFTS (diffuse reflectance infrared FT spectroscopy), in combination with chemometrics for detection of pasta adulteration and egg content determination is reported. The results indicate that PLS models based on ATR spectra allow for determination of the number of eggs in pasta with an RMSEP (root mean square error of prediction) error of the order of 0.1 egg/kg for pasta containing from 1 to 6 eggs per kilogram of flour. This error is found to be 2 times higher for two other techniques used. Partial least squares discriminant analysis (PLS-DA) based on vibrational spectra conducted for a set of samples including pasta adulterated by addition of vegetable oil or lecithin showed that all applied techniques enable fast and reliable detection of adulterated samples as well as pasta samples without eggs, again the most reliable model was obtained for ATR data.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52890) wydawnictwo ciągłe #52890

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,300
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 sierpnia 2025 09:05
Ostatnia aktualizacja:26 sierpnia 2025 09:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się