Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

A case study in photosynthetic parameters of perennial plants growing in natural conditions.

Opis bibliograficzny

A case study in photosynthetic parameters of perennial plants growing in natural conditions. [AUT. KORESP.] AGATA DZIWULSKA-HUNEK, [AUT.] MARIUSZ SZYMANEK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK. BMC Plant Biology 2025 Vol. 25 Article number: 1044, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1186/s12870-025-07133-1
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BMC Plant Biology 2025 Vol. 25, Article number: 1044
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The research objective of this study was to determine the physiological condition of selected legume species growing under natural conditions, based on analysis in them: photosynthetic efficiency, chlorophyll fluorescence lifetime and photosynthetic pigment content. Evaluation of these parameters allows early detection of stress factors affecting the physiology of the plants and the determination of their adaptive capacity. The plants selected for the study included: white clover, red clover, alfalfa, and common sainfoin. The presented results revealed that the photosynthetic activity was lower in red clover but higher in common sainfoin. Longer τ1 and τ 2 fluorescence lifetimes of Chl a were measured in red clover and common sainfoin, while shorter lifetimes were recorded for white clover and alfalfa. Shorter lifetimes suggest greater activity of other chlorophyll excitation pathways, including in particular ones related to energy dissipation in the photosynthetic antennae. The content of chlorophyll a, a + b was noticeably higher in the leaves of red clover, and lower in the leaves of common sainfoin. The varied values of photosynthetic parameters measured in the analyzed perennial plants from the same Fabaceae family indicate the ease with which they adapt to environmental conditions. The studied plants are excellent sources of nitrogen and fodder protein, rendering them interesting in the context of sustainable agriculture.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52910) wydawnictwo ciągłe #52910

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 września 2025 12:15
Ostatnia aktualizacja:1 września 2025 12:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się