Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Analiza właściwości chemicznych i energetycznych wierzby wiciowej do przemysłowego spalania (Analysis of chemical and energy properties of energy willow in the industrial burning)

Opis bibliograficzny

Analiza właściwości chemicznych i energetycznych wierzby wiciowej do przemysłowego spalania (Analysis of chemical and energy properties of energy willow in the industrial burning). [AUT.] BOŻENA NIEMCZUK, ALEKSANDER NIEOCZYM, [AUT. KORESP.] JACEK CABAN, [AUT.] ANDRZEJ MARCZUK. Przem. Chem. 2018 T. 97 Nr 1 s. 44-48, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2018.1.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2018 T. 97 Nr 1, s. 44-48
Rok: 2018
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

Stems of 3-year old energy willow (4 m) were portioned into 1 m length sections and then dried at room temp., shredded to less than 2 mm pieces and studied for moisture, ash, volatile substances, S, H and C contents. Heat of combustion in biomass samples was also detd. Mean values of tested parameters changed slightly for samples taken from different parts of stems and they were smaller than the literature values of the parameters for hard coal

Polski:

Przedstawiono wyniki badań energetycznych właściwości poszczególnych odcinków łodyg wierzby wiciowej. Badania przeprowadzono w Laboratorium Odnawialnych Źródeł Energii w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Zamościu na 3-letnich pędach wierzby pozyskanej z plantacji w Płoskiem koło Zamościa. W łodygach wierzby podzielonych na odcinki o długości 1 m oznaczono podstawowe parametry energetyczne: zawartość wilgoci, popiołu, części lotnych, siarki, wodoru, azotu i węgla oraz ciepło spalania.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43109) wydawnictwo ciągłe #43109

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,428
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 stycznia 2018 10:37
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:26

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się