Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Application of extrusion-cooking technology in hatchery waste management.

Opis bibliograficzny

Application of extrusion-cooking technology in hatchery waste management. [AUT.] ALDONA SOBOTA, PIOTR ZARZYCKI, ANNA WIRKIJOWSKA, ZBIGNIEW RZEDZICKI, AGNIESZKA PAWLAS. Open Life Sci. 2020 Vol. 15 Issue 1 s. 572-579, il., bibliogr. DOI: 10.1515/biol-2020-0065
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of the present study was to examine the extrusion-cooking process of cereal blends with addition of hatchery waste (HW). The effect of HW addition on the physical properties and chemical composition of the extrudates was examined. The share of the HW in blends with corn meal was variable in the range of 5–30%. The study was conducted using a counter-rotating twin-screw extruder (L:D ratio 12:1, screw speed 75 rpm, die diameters 3 mm × 6 mm, profile of barrel temperature 120/140/180/180/130°C, and material moisture 28%). Increase in the content of the HW from 5 to 30% reduced the expansion ratio, pellet durability index, water absorption index, and water solubility index of the extrudates. The microstructure of the extrudates with HW addition is non-homogeneous; the areas with densely packed and adherent granules, interwoven with fibrous structures, can be observed. Increase in the share of HW leads to a lowering of the levels of crude fiber and total dietary fiber in the extrudates. Moreover, a significant increase in the content of protein, crude fat, and mineral elements such as calcium, sodium, magnesium, and iron was observed.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47148) wydawnictwo ciągłe #47148

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,938
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 sierpnia 2020 11:12
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się