Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Assessment of the properties of rapeseed oil enriched with oils characterized by high content of α-linolenic acid.

Opis bibliograficzny

Assessment of the properties of rapeseed oil enriched with oils characterized by high content of α-linolenic acid. [AUT.] AGNIESZKA SAGAN, [AUT. KORESP.] AGATA BLICHARZ-KANIA, [AUT.] MAREK SZMIGIELSKI, DARIUSZ ANDREJKO, PAWEŁ SOBCZAK, KAZIMIERZ ZAWIŚLAK, AGNIESZKA STAREK. Sustainability 2019 Vol. 11 Iss. 20 Article number 5638 11 s, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su11205638
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2019 Vol. 11 Iss. 20 Article number 5638, 11 s.
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Functional foods include cold-pressed oils, which are a rich source of antioxidants and bioactive n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids. The aim of this study was to assess the quality of rapeseed oils supplemented with Spanish sage and cress oils. Seven oil mixtures consisting of 70% of rapeseed oil and 30% of sage and/or cress oil were prepared for the analyses. The oil mixtures were analyzed to determine their acid value, peroxide value, oxidative stability, and fatty acid composition. In terms of the acid value and the peroxide value, all mixtures met the requirements for cold-pressed vegetable oils. The enrichment of the rapeseed oil with α-linolenic acid-rich fats resulted in a substantially lower ratio of n-6 to n-3 acids in the mixtures than in the rapeseed oil. The mixture of the rapeseed oil with the sage and cress oils in a ratio of 70:10:20 exhibited higher oxidative stability than the raw materials used for enrichment and a nearly 20% α-linolenic acid content. The oils proposed in this study can improve the ratio of n-6:n-3 acids in modern diets. Additionally, mixing the cress seed oils with rapeseed oil and chia oil resulted in a reduction in the content of erucic acid in the finished product. This finding indicates that cress seeds, despite their high content of erucic acid, can be used as food components. The production of products with a positive effect on human health is one of the most important factors in the sustainable development of agriculture

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45995) wydawnictwo ciągłe #45995

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,576
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 października 2019 08:12
Ostatnia aktualizacja:7 grudnia 2021 15:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się