Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Development of a machine vision system for the determination of some of the physical properties of very irregular small biomaterials.

Opis bibliograficzny

Development of a machine vision system for the determination of some of the physical properties of very irregular small biomaterials. [AUT.] DAVOOD KALANTARI, HASSAN JAFARI, MOHAMMAD KAVEH, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK, [AUT.] ALI ASGHARI, ANDRZEJ MARCZUK, ESMAIL KHALIFE. Int. Agrophys. 2022 Vol. 36 Iss. 1 s. 27-35, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/145920
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2022 Vol. 36 Iss. 1, s. 27-35
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

The application of an image processing technique is presented for the volume estimation of very irregular small biomaterials (wheat and rice-paddy grains). Two common cylindrical small biomaterials, the Alvand variety of wheat grain and the Neda variety of paddy grain were considered for examination. The captured images were exported to be processed by an image processing software (ImageJ) and the edge-extracted image was used in SolidWorks for the 3D reconstruction of the model. The revolved images in the SolidWork were used to estimate the volume of the examined grains. The estimated volume was then compared with the conventional mathematical expression and also with the real volume measurement using the fluid displacement method. Volume estimation using machine vision and image processing techniques has a considerably lower mean error (9.5%) in comparison to the mathematical error (14.7%). The average value of cylindricity for Alvand wheat was found to be equal to 82.34% at a moisture content of 11.83%. The new cylindricity factor had a significantly smaller standard deviation in comparison to the standard deviation of the sphericity factor for the examined cylindrical crops (61.5% for the wheat grains and 59.6% for the paddy grains). The new cylindricity factor can be used for the heat and mass transfer modelling of cylindrical crops.

Open Access

Tryb dostępu: inne Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49304) wydawnictwo ciągłe #49304

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,200
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 marca 2022 11:46
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 10:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się