Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of air-drying and freeze-drying temperature on the process kinetics and physicochemical characteristics of white Mulberry Fruits (Morus alba L.).

Opis bibliograficzny

Effect of air-drying and freeze-drying temperature on the process kinetics and physicochemical characteristics of white Mulberry Fruits (Morus alba L.). [AUT.] ANDRZEJ KRZYKOWSKI, [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] STANISŁAW RUDY, RENATA POLAK, BEATA BIERNACKA, URSZULA GAWLIK-DZIKI, EMILIA JANISZEWSKA-TURAK. Processes 2023 Vol. 11 Iss. 3 Article number 750, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/pr11030750
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Processes 2023 Vol. 11 Iss. 3, Article number 750
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Mulberry fruits (MF) contain many biologically active compounds beneficial for human health. In particular, in the literature, there are no studies on the kinetics of the freeze-drying of MF and the effect of the process temperature on the properties of dried fruits. The objective of this study was to ascertain how freeze-drying (FD) and air-drying temperature affected the kinetics of dehydration and chosen physicochemical parameters of MF. Both temperature and dehydration methods significantly influenced the drying rate and properties of MF. The Midilli model was the best fitted to the experimental data of the course of drying curves and with the lowest values of mean-square error. The highest lightness and yellowness were noted for freeze-dried fruit, whereas air-dried MF were characterized by the highest redness. An increase in drying temperature significantly changed the color of fruits and led to the degradation of L-ascorbic acid content. The highest content of L-ascorbic acid was found in fresh fruits (214 ± 4 mg/100 g dry mass (DM)) and freeze-dried fruits at 30 °C (182 ± 3 mg/100 g DM). Both FD and AD drying significantly reduced the content of this compound. The lowest reduction in L-ascorbic acid was observed for freeze-dried fruits. Fruits freeze-dried at 30 °C showed the highest content of total phenolics and antioxidant capacity.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50425) wydawnictwo ciągłe #50425

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,800
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 marca 2023 09:11
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 08:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się