Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of fermented rapeseed meal in the mixture for growing pigs on the gastrointestinal tract, antioxidant status, and immune response.

Opis bibliograficzny

Effect of fermented rapeseed meal in the mixture for growing pigs on the gastrointestinal tract, antioxidant status, and immuneresponse. [AUT.] ANNA CZECH, [AUT. KORESP.] BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, [AUT.] MARCIN ŁUKASZEWICZ, MARIUSZ FLOREK, [AUT. KORESP.] MATEUSZ OSSOWSKI, ŁUKASZ WLAZŁO. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2022 Vol.12 Article number: 15764, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-022-20227-2
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2022 Vol.12, Article number: 15764
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The ban on the use of zinc oxide has increased interest in probiotics, prebiotics, synbiotics and organic acids, as well as fermented components in the diet of weaned piglets. This study assessed the effect of 8% fermented rapeseed meal in weaner diets on characteristics of the gastrointestinal tract, the small intestinal microbiota, and immune and antioxidant status. The effects were determined by measuring biochemical and haematological blood parameters, levels of class G, A and M immunoglobulins and IL‑6, and the antioxidant potential of the plasma. After slaughter, the gastrointestinal tract was measured, the viscosity of the digesta was determined, and microbiological tests were performed. The results showed that the fermented component reduced the viscosity of the digesta and the length of segments of the gastrointestinal tract. It caused a statistically significant increase in lactic acid bacteria and a decrease in total bacteria. The haematological and biochemical analyses of the blood confirmed the biological activity of the fermented component. Pigs from group FR had significantly higher haemoglobin levels (p = 0.001), RBC count (p = 0.015), and haematocrit (Ht) value (p < 0.001) than the control animals. A diet including 8% rapeseed meal fermented using Bacillus subtilis strain 87Y benefits gastrointestinal function by stabilizing and improving the function of the bacterial microbiota, inhibiting growth of certain pathogens, and strengthening immunity.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49816) wydawnictwo ciągłe #49816

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 września 2022 09:04
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2023 09:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się