Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of pre-treatment on the pressing yield and quality of grape juice obtained from grapes grown in Poland.

AUT. KORESP. RAFAŁ NADULSKI, AUT. PAWEŁ SOBCZAK, AUT. KORESP. JACEK MAZUR, AUT. GRZEGORZ ŁYSIAK.

Opis bibliograficzny

Effect of pre-treatment on the pressing yield and quality of grape juice obtained from grapes grown in Poland. [AUT. KORESP.] RAFAŁ NADULSKI, [AUT.] PAWEŁ SOBCZAK, [AUT. KORESP.] JACEK MAZUR, [AUT.] GRZEGORZ ŁYSIAK. Sustainability 2025 Vol. 17 Iss. 15 Article number: 7010, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/su17157010
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Sustainability 2025 Vol. 17 Iss. 15, Article number: 7010
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Gradual climate warming is favoring viticulture in Poland. At the same time, there is a lack of information about the suitability of grape varieties grown in Poland for processing. The primary aim of the study was to determine the effect of pre-treatment on the pressing yield of grape juice and its qualitative assessment. The study applied pre-treatment of raw material, involving either enzymatic liquefaction of the pulp in the first case or freezing and thawing of the pulp prior to pressing in the second case. There was considerable variation among the grape varieties studied in terms of the characteristics under analysis. The varietal characteristics had a significant effect on the pressing yield and the quality of the juice obtained. Pre-treatment had different effects on the pressing yield of the individual grape varieties and the quality of the obtained juices. The research carried out may improve the efficiency and quality of agricultural production with the rational use of locally grown grape hybrids.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52921) wydawnictwo ciągłe #52921

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,300
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 września 2025 09:41
Ostatnia aktualizacja:3 września 2025 09:41

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się