Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of starch type and screw speed on mechanical properties of extrusion-cooked starch-based foams.

Opis bibliograficzny

Effect of starch type and screw speed on mechanical properties of extrusion-cooked starch-based foams. [AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, [AUT.] MARCIN MITRUS, TOMASZ ONISZCZUK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, PAULINA PAWELCZYK, LESZEK MOŚCICKI. Int. Agrophys. 2019 Vol. 33 Iss. 2 s. 233-240, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/109517
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2019 Vol. 33 Iss. 2, s. 233-240
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Potato starch and corn starch are popular basic raw materials in the processing of biopolymers. One of the processing methods employed in the manufacture of biopolymers is extrusion-cooking technique. With specific parameters and equipment configurations, it is possible to obtain a wide variety of starch-based biopolymers. Loose fill foams are usually produced with the use of polystyrene, but the adverse environmental effects of conventional plastics provide an incentive for the development of new, environmentally friendly raw materials. The aim of the study was to apply the extrusion-cooking technique to prepare starch-based foams from potato starch and corn starch under various extruder screw speeds applied during processing. Process efficiency and energy consumption were also tested during processing. The expanded foams were analysed by means of cutting and compression tests to evaluate selected mechanical properties. The type of starch used and the processing screw speed had an impact on the efficiency and specific energy requirements of the process. The results showed that the screw speed had a significant effect on the cutting forces in the tested foams as well as on its compression properties. Higher hardness of foams was observed when potato starch was used as the basic raw material. Moreover, corn starch foams proved to be more elastic in compression tests.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45521) wydawnictwo ciągłe #45521

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,655
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 czerwca 2019 11:05
Ostatnia aktualizacja:12 stycznia 2022 14:18

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się