Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Effect of temperature of two-year storage of varietal honeys on 5-hydroxymethylfurfural content, diastase number, and cie color coordinates.

Opis bibliograficzny

Effect of temperature of two-year storage of varietal honeys on 5-hydroxymethylfurfural content, diastase number, and cie color coordinates. [AUT.] MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, [AUT. KORESP.] ANNA TETER, [AUT.] TOMASZ DASZKIEWICZ, BARBARA TOPYŁA, PIOTR SKAŁECKI, PIOTR DOMARADZKI, MARIUSZ FLOREK. Agriculture 2025 Vol. 15 Issue 6 Article number: 652, il., bibliogr., summ. DOI: 10.3390/agriculture15060652
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agriculture 2025 Vol. 15 Issue 6, Article number: 652
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study aimed to evaluate the effect of two-year storage of varietal honeys (buckwheat, linden, rapeseed, honeydew, and multifloral) at various temperatures (4 °C, −18 °C, −40 °C, and −80 °C) on the content of 5-hydroxymethylfurfural (5-HMF), diastase number (DN), and color assessed in the CIE L*a*b* system. The control samples were stored at room temperature (RT, ca. 20 °C). The results indicate that storing honey at low temperatures effectively mitigates undesirable quality changes, particularly enzymatic degradation and color alterations, while preventing excessive 5-HMF accumulation. After storage, a significant (p ˂ 0.01) decrease was noted in the diastase number (DN) of the honeys, regardless of the temperature (by ca. 66.7% at RT and by 53.1% to 58.3% at low temperatures, p > 0.05). Low storage temperatures led to higher enzymatic activity in buckwheat, linden, and honeydew honeys compared to rapeseed honeys. RT significantly (p ˂ 0.01) increased 5-HMF concentration by 79.3%, whereas the cold and frozen storage conditions increased 5-HMF concentration only by 25.1% at −18 °C and 33.2% at 4 °C. The greatest color changes manifested by significant (p ˂ 0.01) darkening, with a decrease in the h° value (p ˂ 0.01), and a lower contribution of the yellow color and a greater contribution of red color (p > 0.05) in the color profile were noted in the honeys stored at RT. Storage at this temperature resulted in a significantly (p ˂ 0.01) higher total color difference of the honeys (ΔE = 9.53) compared to the other temperatures tested (3.71 < ΔE < 5.58). The low storage temperatures may elicit a positive and comparable effect on preserving the satisfactory quality of the analyzed varietal honeys. It is noteworthy that this positive effect could already be achieved at a storage temperature of +4 °C without the need to apply frozen storage temperatures, which is essential given the economic and environmental concerns.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52542) wydawnictwo ciągłe #52542

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,600
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 marca 2025 11:56
Ostatnia aktualizacja:26 marca 2025 11:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się