Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek (Physicochemistry of rehydrated shredded lyophilisates of apples)

Opis bibliograficzny

Fizykochemia rehydrowanych rozdrobnionych liofilizatów jabłek (Physicochemistry of rehydrated shredded lyophilisates of apples). [AUT.] MAREK DOMIN, [AUT. KORESP.] MAREK SZMIGIELSKI, [AUT.] STANISŁAW RUDY. Przem. Chem. 2023 T. 102 Nr 7 s. 695-699, il., bibliogr., sum. DOI: 10.15199/62.2023.7.8
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
PRZEMYSŁ CHEMICZNY 2023 T. 102 Nr 7, s. 695-699
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Przedstawiono wyniki badań doświadczalnych procesu rehydracji rozdrobnionych liofilizowanych jabłek odmiany Kosztela. Suszenie sublimacyjne prowadzono pod ciśnieniem 20, 42, 63, 85, 100 lub 130 Pa przez 72 h. Uzyskane liofilizaty rozdrabniano w młynku laboratoryjnym i poddawano rehydracji. Badano zmiany kwasowości ogólnej (pH), ekstraktu ogólnego (Bx) i tekstury (N). Dynamika rekonstytucji badanych prób wykazała, że już po 75 s rehydrowany liofilizat uzyskiwał parametry musu ze świeżych owoców. Stwierdzono, że rehydracja rozdrobnionych liofilizowanych owoców stanowi alternatywną metodę otrzymywania musów zawierających naturalne bioaktywne związki, które ulegają dezaktywacji podczas obróbki cieplnej.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50759) wydawnictwo ciągłe #50759

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,300
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 lipca 2023 13:22
Ostatnia aktualizacja:3 lutego 2025 09:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się