Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Frictional properties of soaps with the addition of ground hazelnut shells.

Opis bibliograficzny

Frictional properties of soaps with the addition of ground hazelnut shells. [AUT. KORESP.] JACEK MAZUR, [AUT.] MONIKA WÓJCIK, RENATA RÓŻYŁO, [AUT. KORESP.] PAWEŁ SOBCZAK, [AUT.] MARIAN PANASIEWICZ, SŁAWOMIR OBIDZIŃSKI. Materials 2024 Vol. 17 Iss. 12 Article numbers 2966, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/ma17122966
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Materials 2024 Vol. 17 Iss. 12, Article numbers 2966
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The search for new technologies and related new biological materials for use in the cosmetics industry requires many studies and analyses of not only chemical but also physical properties. This study attempts to assess the properties of soap produced with the addition of crushed hazelnut shells. This additive is intended to improve the friction properties of the soap, which in turn enhances the quality of removing impurities from the skin. Friction tests for wet and dry skin were performed on an appropriately designed measuring station using the Texture Analyser XT plus device. The obtained results indicate an increase in dynamic friction value compared to the control sample. This work proposes an unconventional use of ground hazelnut shells as one of the additives in soap production to improve its quality.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51754) wydawnictwo ciągłe #51754

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,200
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 lipca 2024 09:25
Ostatnia aktualizacja:5 lipca 2024 09:25

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się