Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Impact of in vitro digestion on the cytotoxicity and microbial viability of cholinesterase-inhibitor-rich vegan soups in human intestinal cell models.

Opis bibliograficzny

Impact of in vitro digestion on the cytotoxicity and microbial viability of cholinesterase-inhibitor-rich vegan soups in human intestinal cell models. [AUT. KORESP.] DOROTA GAJOWNICZEK-AŁASA, [AUT.] ROMAN PADUCH, EWA BARANOWSKA-WÓJCIK, KLAUDIA GUSTAW, BOŻENA PAWLIKOWSKA-PAWLĘGA, JOANNA GRZELCZYK, DOMINIK SZWAJGIER. Food Res. Int. 2025 Vol. 221 Part 2 Article number: 117384, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodres.2025.117384
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL 2025 Vol. 221 Part 2, Article number: 117384
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Vegan lunch soups formulated with mushroom, asparagus, leek, and sea buckthorn were previously developed by our team to provide a consistent daily intake of dietary cholinesterase inhibitors. Considering the proposed continuous consumption of these functional soups, it is essential to examine any cytotoxic responses that may occur in the gastro-intestinal tract. This work starts this topic by investigating the effect of in vitro digested soups towards selected human intestinal cells and intestinal bacteria. Reduced viability of Lactobacillus and Bifidobacterium strains after 24 h of incubation of each soup with bacteria in the “large intestine” was observed, but it was not statistically (P < 0.05) confirmed. Sea buckthorn soup demonstrated the highest cell counts and these observations were confirmed by SEM analysis. All soups (at 1 % and 2.5 % in the medium) showed decreased metabolism of healthy colon epithelial CCD 841 cells (MTT and NR tests). Metabolism of colorectal cancer HT-29 cells was reduced by leek soup (at 0.01 % – 2.5 %) and all other soups at 2.5 % (MTT test), but no effect was observed in MTT test. Asparagus soup decreased the percent number of CCD 841 cells at early apoptosis large stage and all soups increased the percent of CCD 841 cells at the necrosis stage. All soups decreased the percent of HT-29 cells in S phase. Also, mushroom and leek soups increased the percent of HT-29 cells in G2 phase.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52900) wydawnictwo ciągłe #52900

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
8,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 sierpnia 2025 07:59
Ostatnia aktualizacja:28 sierpnia 2025 08:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się