Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of pretreatments and freeze-drying conditions of Strawberries on drying kinetics and physicochemical properties.

Opis bibliograficzny

Influence of pretreatments and freeze-drying conditions of Strawberries on drying kinetics and physicochemical properties. [AUT.] BEATA BIERNACKA, [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] STANISŁAW RUDY, ANDRZEJ KRZYKOWSKI, RENATA POLAK, LAURA DZIKI. Processes 2022 Vol. 10 Iss. 8 Article number 1588, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/pr10081588
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Processes 2022 Vol. 10 Iss. 8, Article number 1588
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study is to analyze the effects of pretreatments and drying temperature on the freeze-drying (FD) kinetics, ascorbic acid content, color changes, and antioxidant activity (AA) of strawberries. Experiments were performed at 20 °C, 40 °C, and 60 °C, with a constant pressure of 63 Pa in the FD chamber. The strawberry samples were cut into slices (CS) and pulped (PS) before drying. The drying kinetics was best described using the Midilli or logistic model depending on the strawberry grinding method used and the FD temperature. The FD of strawberries significantly increased the lightness, redness, and yellowness of the dried fruit. The FD temperature and pretreatment methods had little influence on the total phenolic content (TPC) and AA. The lowest TPC was found in strawberry pulps after dehydration at 60 °C, and the highest TPC was observed in strawberry slices dehydrated at the same temperature (18.54 and 22.04 mg of gallic acid equivalent per gram of dry mass, respectively). Furthermore, the ascorbic acid content in dried strawberries was higher for the samples freeze-dried at a higher temperature.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49712) wydawnictwo ciągłe #49712

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,500
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 sierpnia 2022 09:52
Ostatnia aktualizacja:4 lipca 2023 12:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się