Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Influence of the freeze-drying conditions on the physicochemical properties and grinding characteristics of Kiwi.

Opis bibliograficzny

Influence of the freeze-drying conditions on the physicochemical properties and grinding characteristics of Kiwi. [AUT.] MAREK DOMIN, [AUT. KORESP.] DARIUSZ DZIKI, [AUT.] SYBILLA KŁAPSIA, AGATA BLICHARZ-KANIA, BEATA BIERNACKA, ANDRZEJ KRZYKOWSKI. Int. J. Food Eng. (Print) 2020 Vol. 16 Issue 1-2 20180315, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1515/ijfe-2018-0315
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Journal of Food Engineering 2020 Vol. 16 Issue 1-2, 20180315
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this work was to study the influence of freeze-drying conditions of kiwi (Actinidia deliciosa) on physicochemical properties and grinding characteristics of dried fruits. Whole kiwi fruits were freeze-dried with the different pressure: 12, 20, 42, 63, 85, and 103 Pa. Dried fruit properties that underwent evaluation included color, texture, rehydration, total phenolics content, antioxidant properties and sensory analysis. Moreover, the grinding energy indices of dried kiwi were determined. The results showed that an increase in the pressure caused decreased lightness, but increased yellowness and greenness of freeze-dried kiwi. The force of kiwi penetration increased and the rehydration ability decreased with the increase in the pressure. The specific grinding energy of dried kiwi ranged from 10.1 to 13.6 kJ⋅kg−1, whereas the average particle size of kiwi powder changed from 0.331 to 0.337 mm. The highest values of these parameters were obtained for kiwi freeze-dried with the highest pressure.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46916) wydawnictwo ciągłe #46916

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,713
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 czerwca 2020 08:58
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się