Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Lion’s Mane (Hericium erinaceus (Bull.) Pers.) as a functional component for wheat bread production: influence on physicochemical, antioxidant, and sensory properties.

Opis bibliograficzny

Lion’s Mane (Hericium erinaceus (Bull.) Pers.) as a functional component for wheat bread production: influence on physicochemical, antioxidant, and sensory properties. [AUT.] PAULINA ŁYSAKOWSKA, [AUT. KORESP.] ALDONA SOBOTA, [AUT.] ANNA WIRKIJOWSKA, EVA IVANIŠOVÁ. Int. Agrophys. 2025 Vol. 39 Iss. 1 s.13-28, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/194613
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2025 Vol. 39 Iss. 1, s.13-28
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Given the high global consumption of wheat bread, a significant challenge is to improve its nutritional and health value. The aim of the study was to evaluate the possibi-lity of using Lion’s Mane for fortifying wheat bread. The impact of Lion’s Mane addition at levels of 3, 6, 9, and 12% to wheat flour on the farinographic properties of dough, physicochemical characteristics, quality parameters, and sensory attributes of bread were analyzed. The results showed that the Lion’s Mane addition improved water absorption and stability of the dough and reduced softening, positively influencing the dough and bread yields while slightly reducing the bread volume. Importantly, the Lion’s Mane fortification significantly boosted the nutritional profile of the bread, particularly the polyphenol content (from 0.13 to 2.24 mg GAE g-1 d.m.) and antioxidant activity, providing a promising approach for bakery product enhancement. The research demonstrates the significant potential of Lion’s Mane to be used for fortification of bakery products.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52112) wydawnictwo ciągłe #52112

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,700
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 listopada 2024 13:15
Ostatnia aktualizacja:26 marca 2025 13:43

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się