Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Management of selected fruit and vegetable pomace in fortified snack pellets through the single-screw extrusion-cooking under various process conditions.

Opis bibliograficzny

Management of selected fruit and vegetable pomace in fortified snack pellets through the single-screw extrusion-cooking under various process conditions. [AUT.] JAKUB SOJA, MACIEJ COMBRZYŃSKI, TOMASZ ONISZCZUK, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ. J. Ecol. Eng. 2025 Vol. 26 Issue 11 s. 158-174, il., bibliogr., sum. DOI: 10.12911/22998993/207256
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Ecological Engineering 2025 Vol. 26 Issue 11, s. 158-174
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Fruit and vegetable pomace, a by-product of the agri-food industry, creates environmental problems due to difficulties in its disposal. At the same time, pomace contains valuable bioactive compounds, making it suitable for reuse in food production. This study focused on the influence of extrusion-cooking parameters on process efficiency, energy consumption and physical characteristics of snacks enriched with fresh apple, chokeberry and pumpkin pomace. Extrudates were produced using a single-screw extruder-cooker with two plasticizing systems (L/D ratios 16 and 20). The highest efficiency (24.00 kg h-1) was obtained with 20% apple pomace and an L/D 20. Energy consumption ranged between 0.005 and 0.189 kWh kg-1. Pomace addition strongly affected physical properties of the snacks. A sample containing 30% chokeberry pomace and processed with the L/D 20 system reached a water absorption index of 7.11 g g-1 and a water solubility index of 7.92%. Bulk density reached a maximum of 691.35 kg m-³ for the same configuration. The findings confirm that application of fresh fruit and vegetable pomace is possible as processed with proper plasticizing system and can improve extruded products quality while reducing waste. This supports sustainable practices in food processing by incorporating plant-based by-products into extruded snack pellets development.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52941) wydawnictwo ciągłe #52941

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,500
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 września 2025 11:16
Ostatnia aktualizacja:12 września 2025 11:16

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się