Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Managing the quality of seeds from cereal conditioned with effective microorganisms (EM) and red light (RL).

Opis bibliograficzny

Managing the quality of seeds from cereal conditioned with effective microorganisms (EM) and red light (RL). [AUT. KORESP.] AGATA DZIWULSKA-HUNEK, [AUT.] MARIUSZ SZYMANEK, JACEK DZIWULSKI. Agronomy Science 2022 Vol. 77 Nr 3 s. 89-99, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/as.2022.3.7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2022
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study pertained to environmentally-friendly methods in the cultivation of cereal, and aimed to manage the quality of rye and triticale seeds and determine the impact of seed conditioning using effective microorganisms (EM), red light (RL), and a combination of the two (RL × EM) on the yield of grain and straw. Moreover, the seeds were sown into soil with and without EM conditioning, designated as 0 and PEM. The yield fluctuations depended mostly on the studied rye and triticale cultivars. The best effects we observed in soil without EM conditioning for Dańkowskie Złote rye and Moderato triticale. The increase in grain and straw yields was, respectively: 26% (RL), 31% (RL × EM), 40% (EM), and 17% (RL × EM), 23% (RL), 32% (EM) – Dańkowskie Złote, 27% (RL × EM), 44% (EM), 46% (RL), and 17% (RL × EM), 51% (EM), 78% (RL) – Moderato. In turn, seeds exposed to the experimental treatment and sown into soil containing EM produced reduced yields in both of the above cultivars. It is noteworthy that the conditioning methods employed in the field experiment can facilitate increased yields but most importantly contribute to the resilience of agrosystems and can therefore have environmental benefits. It is noteworthy that the conditioning methods employed in the field experiment can facilitate increased yields but most importantly contribute to the resilience of agrosystems and can therefore have environmental benefits.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49914) wydawnictwo ciągłe #49914

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 listopada 2022 08:14
Ostatnia aktualizacja:13 marca 2025 15:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się