Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Mechanical properties and biodegradability of samples obtained by 3D printing using FDM technology from PLA filament with by-products.

Opis bibliograficzny

Mechanical properties and biodegradability of samples obtained by 3D printing using FDM technology from PLA filament with by-products. [AUT. KORESP.] JACEK MAZUR, PAWEŁ SOBCZAK, [AUT.] MARIAN PANASIEWICZ, PATRYCJA ŁUSIAK, MARTA KRAJEWSKA, PAVOL FINDURA, SŁAWOMIR OBIDZIŃSKI, WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2025 Vol.15 Article number 5847, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-025-89984-0
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2025 Vol.15, Article number 5847
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In recent years, 3D printing has become a rapidly developing manufacturing technology with huge potential and is influencing many industries, such as engineering, art, education, medicine, aerospace, and many more. Of the many technologies, the one used most frequently is the FDM (fused deposition modeling) method, which is widely available, relatively simple and inexpensive. The essence of this method is to extrude a thermoplastic material through a heated nozzle in a controlled manner. PLA, or polylactide, is a naturally sourced material with good biodegradable properties. It is frequently used in 3D printing and is derived from natural ingredients such as maize starch or sugar cane. The current study aimed to determine the effects of adding plant-origin food industry by-products, such as carrot pomace and ground walnut shells, to PLA on the mechanical and biodegradable properties of specimens printed using the FDM technology. The assumed research objective is consistent with the issue of sustainable development in the management of by-products from the food industry. The study used a pulverized fraction of each additive, with a particle size of less than 0.2 mm, which was introduced into the base material PLA at rates of 1%, 3% and 5%. The mixtures prepared in this manner were used to print (using FDM technology) standardized specimens, which were assessed for strength (bending and breaking tests) and biodegradability (weight loss after 60 and 120 days of storage under varying climatic conditions). It was observed that the additive increased the bending strength parameters (by a maximum of 44.9%, as compared to the raw material with no additives) while decreasing the breaking stress (by a maximum of approximately 15%, as compared to the raw material with no additives). Using plant additives increased biodegradability (up to 7.6%) compared to the control material.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52505) wydawnictwo ciągłe #52505

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:13 marca 2025 12:52
Ostatnia aktualizacja:13 marca 2025 12:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się