Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Medicinal mushrooms: their bioactive components, nutritional value and application in functional food production - a review.

Opis bibliograficzny

Medicinal mushrooms: their bioactive components, nutritional value and application in functional food production - a review. [AUT.] PAULINA ŁYSAKOWSKA, [AUT. KORESP.] ALDONA SOBOTA, [AUT.] ANNA WIRKIJOWSKA. Molecules (Basel,Online) 2023 Vol. 28 Issue 14 Article number 5393, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules28145393
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2023 Vol. 28 Issue 14, Article number 5393
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Medicinal mushrooms, e.g., Lion’s Mane (Hericium erinaceus (Bull.) Pers.), Reishi (Ganoderma lucidum (Curtis) P. Karst.), Chaga (Inonotus obliquus (Ach. ex Pers.) Pilát), Cordyceps (Ophiocordyceps sinensis (Berk.) G.H. Sung, J.M. Sung, Hywel-Jones and Spatafora), Shiitake (Lentinula edodes (Berk.) Pegler), and Turkey Tail (Trametes versicolor (L.) Lloyd), are considered new-generation foods and are of growing interest to consumers. They are characterised by a high content of biologically active compounds, including (1,3)(1,6)-β-d-glucans, which are classified as dietary fibre, triterpenes, phenolic compounds, and sterols. Thanks to their low-fat content, they are a low-calorie product and are classified as a functional food. They have a beneficial effect on the organism through the improvement of its overall health and nutritional level. The biologically active constituents contained in medicinal mushrooms exhibit anticancer, antioxidant, antidiabetic, and immunomodulatory effects. In addition, these mushrooms accelerate metabolism, help fight obesity, and slow down the ageing processes thanks to their high antioxidant activity. The vast therapeutic properties of mushrooms are still not fully understood. Detailed mechanisms of the effects of medicinal mushrooms on the human organism still require long-term clinical studies to confirm their nutraceutical effects, their safety of use, and their dosage. Medicinal mushrooms have great potential to be used in the design of innovative functional foods. There is a need for further research on the possibility of incorporating mushrooms into food products to assess the interactions of their bioactive substances with ingredients in the food matrix. This review focuses on the properties of selected medicinal mushrooms and their effects on the human organism and presents current knowledge on the possibilities of their use in the production of functional foods.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50735) wydawnictwo ciągłe #50735

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 lipca 2023 11:21
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 13:55

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się