Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Mineral and trace element composition of the roe and muscle tissue of farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with respect to nutrient requirements: Elements in rainbow trout products.

Opis bibliograficzny

Mineral and trace element composition of the roe and muscle tissue of farmed rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with respect to nutrient requirements: Elements in rainbow trout products. [AUT.] PIOTR SKAŁECKI, [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK, [AUT.] MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK, EWA POLESZAK, PIOTR DOMARADZKI, AGNIESZKA KALINIAK-DZIURA. J. Trace Elem. Med. Biol. 2020 Vol. 62 Art. no 126619, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jtemb.2020.126619
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Background:Due to excellent nutritional properties offish andfish products, dietitians recommend their largershare in the diet, for both the prevention and treatment of diet-related diseases. In this context particular at-tention should be given tofish eggs (roe). The aim of the study was to compare the content of selected mineralsand trace elements in the roe and muscle tissue of aquaculture-reared rainbow trout. Moreover, the extent towhich an edible portion of 100 g offish product (roe orfillet) satisfies the requirements for these elements inadult consumers (women and men) and children was determined.Methods:The research material was represented by 20 farmed rainbow trout females (Oncorhynchus mykiss). Inmuscle tissue and roe the proximate composition, energy value, and nutritional quality index were examined.Concentrations of K, Na, Ca, Mg, Zn, Fe, Mn and Cu were determined byflame atomic absorption spectrometryanalysis. The levels of minerals and trace elements infish products were used to calculate the percentages of therecommended dietary reference values for adults and children in portion of 100 g.Results:The roe had higher content of 7 elements including, Zn (29.40 ± 1.38, 27.74–30.91 mg/kg), Mn(1.66 ± 0.08, 1.55–1.73 mg/kg), Fe (11.17 ± 0.35, 10.75–11.60 mg/kg), Cu (1.24 ± 0.04, 1.21–1.30 mg/kg),Ca (546.90 ± 23.68, 522.02–578.96 mg/kg), Mg (546.97 ± 23.68, 522.02–578.96 mg/kg), Na(403.61 ± 5.53, 397.29–407.57 mg/kg) compared to muscle tissue, respectively, Zn (2.73 ± 0.97,0.94–3.77 mg/kg, Mn (0.22 ± 0.10, 0.14–0.46 mg/kg), Fe (2.19 ± 1.44, 1.02–5.50 mg/kg), Cu (0.24 ± 0.06,0.17–0.36 mg/kg), Ca (164.07 ± 71.72, 93.24–306.32 mg/kg), Mg (240.00 ± 73.37, 127.92–316.41 mg/kg),Na (273.37 ± 99.65, 183.93–524.41 mg/kg). In turn, the muscle tissue contained 3 times as much K(5159.87 ± 974.70, 4004.63–6343.91 mg/kg) as the roe (1713.65 ± 58.68, 1643.97–1764.14 mg/kg). Theroe covered the recommended nutrition standards (population reference intake, PRI and adequate intake, AI) toa greater extent than thefillet for all analysed trace elements and minerals except K. For children, the con-tribution of roe to the reference intake of such elements as Mg, Zn, Fe, Mn and Cu was particularly high.Therefore the roe should be considered as a source of Mg for all consumer groups, and as high in Zn for womenand children. The suggested portion offillet and roe provided only 2–3 % of the daily requirement for Na.Conclusions:Despite the differences found, both roe andfillet from rainbow trout are a good source of analysedelements. The results indicate the need to continue research in order to determine the influence of other factorson the content of minerals and trace elements in roe and the possibility of using gonads to enrich other foodproducts with elements

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47232) wydawnictwo ciągłe #47232

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,849
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 września 2020 10:18
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:09

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się