Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nowoczesne przetwarzanie odpadów poubojowych.

Opis bibliograficzny

Nowoczesne przetwarzanie odpadów poubojowych. [AUT.] MARIAN K. PANASIEWICZ, JACEK MAZUR. Gosp. Mięs. 2021 Nr 7 s. 18-21, bibliogr., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Gospodarka Mięsna 2021 Nr 7, s. 18-21
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Polski:

Celem niniejszego artykułu jest omówienie zagadnień dotyczących zagospodarowania ubocznych produktów poubojowych. Praca w swym zakresie obejmuje klasyfikację artykułów poubojowych, gospodarkę odpadami poubojowymi, w tym propozycje metod ich utylizacji. Obejmuje najczęściej stosowane metody zagospodarowania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, które są wykorzystane na cele spożywcze i techniczne, w tym termiczna utylizacja materiału i produkcja biogazu. Uzyskana w procesie spalania energia cieplna może zostać wykorzystana w celach grzewczych, podobnie jak produkowany biogaz może być z powodzeniem wykorzystany jako źródło energii.

Angielski:

The purpose of this article is to discuss the issues related to the management of slaughter by-products. The work in its scope covers the classification of post-slaughter products, post-slaughter waste management, including proposals for their disposal methods. It covers the most commonly used methods of animal by-products management, such as food and technical use, including thermal material utilization and biogas production. The thermal energy obtained in the combustion process can be used for heating purposes, just like the produced biogas can be successfully used as an energy source.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48708) wydawnictwo ciągłe #48708

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 września 2021 11:39
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się