Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Nutritional characteristics of new generation extruded snack pellets with edible cricket flour processed at various extrusion conditions.

Opis bibliograficzny

Nutritional characteristics of new generation extruded snack pellets with edible cricket flour processed at various extrusion conditions. [AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] TOMASZ ONISZCZUK, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, [AUT.] BEATA BIERNACKA, KAROLINA WOJTUNIK-KULESZA, MACIEJ BĄKOWSKI, RENATA RÓŻYŁO, JAROSŁAW SZPONAR, JAKUB SOJA, ANNA ONISZCZUK. Antioxidants 2023 Vol. 12 Issue 6 Article number 1253, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/antiox12061253
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Antioxidants 2023 Vol. 12 Issue 6, Article number 1253
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

As new sources of proteins, edible insects may be excellent additives in a new generation of environmentally friendly food products that are nutritionally valuable, safe, sustainable, and are needed in today’s world. The aim of this study was to determine the effect of the application of cricket flour on extruded wheat-corn-based snack pellets’ basic composition, fatty acids profile, nutritional value, antioxidant activity and selected physicochemical properties. Results showed that the application of cricket flour had a significant impact on the composition and properties of snack pellets based on wheat-corn blends. In newly developed products, the enhanced level of protein and almost triple increase in crude fiber was found as an insect flour supplementation reached 30% level in the recipe. The level of cricket flour and the applied processing conditions (various moisture contents and screw speeds) significantly affect the water absorption and water solubility index and texture and color profile. Results revealed that cricket flour application significantly increased the total polyphenols content in the assessed samples in comparison to plain wheat-corn bases. Antioxidant activity was also noted to be elevated with increasing cricket flour content. These new types of snack pellets with cricket flour addition may be interesting products with high nutritional value and pro-health properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50740) wydawnictwo ciągłe #50740

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 lipca 2023 10:43
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2024 12:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się