Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Selected properties of snacks extruded at various screw speeds supplemented with Moldavian dragonhead seed addition.

Opis bibliograficzny

Selected properties of snacks extruded at various screw speeds supplemented with Moldavian dragonhead seed addition. [AUT.] TOMASZ ONISZCZUK, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA WÓJTOWICZ, MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] MARCIN MITRUS, KAROL KUPRYANIUK, ARKADIUSZ MATYSIAK, SŁAWOMIR KOCIRA, ANNA ONISZCZUK. Int. Agrophys. 2019 Vol. 33 Iss. 3 s. 363-371, il., bibliogr., sum. DOI: 10.31545/intagr/110842
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
International Agrophysics 2019 Vol. 33 Iss. 3, s. 363-371
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The main aim of the study was to determine se- lected characteristics of extruded snacks supplemented with Dracocephalum moldavica L. seeds added to the recipe in amounts ranging from 5 to 20% of the basic raw material composition. The effect of the screw speed on the selected corn-based snacks characteristics has also been been studied. A single-screw extruder was employed to obtain the snacks in the form of ready-to-eat extrudates. Several properties were evaluated, among them: the expansion ratio, the water absorption and solubility indices as well as pasting properties, depending on the level of the additive and the screw speeds applied. Extruded snacks supplemented with Dracocephalum moldavica L. seeds exhibited an enhanced nutritional value compared with corn snacks due to the high content of fibre, protein and ash. The addition of the seeds decreased the expansion ratio significantly. The water absorption index of the snacks decreased as the level of seed addition in the processed blends was raised, while the water solubility index was significantly affected by the variable screw speed during the processing of the supplemented snacks. The recommended level of Dracocephalum moldavica seeds in corn-based snacks should not exceed 15% due to the high nutritional value as well as the high expansion and efficient treatment intensity of the components resulting in the ready-to-eat characteristic of the supplemented snacks.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45649) wydawnictwo ciągłe #45649

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,655
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 lipca 2019 13:44
Ostatnia aktualizacja:6 grudnia 2021 13:52

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się