Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Technological properties and selected safety aspects of different cuts of organic and conventional pork.

Opis bibliograficzny

Technological properties and selected safety aspects of different cuts of organic and conventional pork. [AUT.] AGNIESZKA LATOCH, KAROLINA WÓJCIAK, POPEK STANISŁAW, SASCHA ROHN, [AUT. KORESP.] MICHAŁ HALAGARDA. Int. J. Food Sci. Technol. 2021 Vol. 56 Iss. 12 s. 6192-6203, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/ijfs.15217
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
INTERNATIONAL JOURNAL OF FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 Vol. 56 Iss. 12, s. 6192-6203
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The present study aimed at evaluating and comparing technological quality and selected safety aspects of commercial organic and conventional pork cuts. The technological value was determined on the basis of pH value, centrifugation loss, cooking loss, drip loss, colour parameters (as measured with L*a*b* system), total heme pigments and total heme iron. The meat safety was verified based on the content of nitrate, nitrite, cadmium, lead, total microbial count, number of Listeria monocytogenes and Salmonella. The results indicated that organic meat had higher content of heme pigments and heme iron than conventional meat. The rearing system had no effect on the lightness. The organic loins and shoulders were redder and yellower than conventional ones. Neither organic nor conventional meat cuts were contaminated by pathogenic bacteria and nitrite/nitrate residues. Legal requirements concerning cadmium content were met for all the tested samples, whereas concerning lead only for organic loins.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48980) wydawnictwo ciągłe #48980

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,612
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:23 listopada 2021 14:33
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się