Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

The content of elements and quality parameters of winter rye grain as influenced by biochar-amended soil.

Opis bibliograficzny

The content of elements and quality parameters of winter rye grain as influenced by biochar-amended soil. [AUT.] PIOTR KRASKA, [AUT. KORESP.] SYLWIA ANDRUSZCZAK, [AUT.] PATRYK OLESZCZUK, MICHAŁ ŚWIECA, EWA KWIECIŃSKA-POPPE, PAWEŁ GIERASIMIUK, KRZYSZTOF RÓŻYŁO, EDWARD PAŁYS. Zemdirbyste 2018 Vol. 105 No. 1 s. 11-20, il., bibliogr., sum. DOI: 10.13080/z-a.2018.105.002
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Zemdirbyste-Agriculture 2018 Vol. 105 No. 1, s. 11-20
Rok: 2018
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

A field experiment was conducted on a Haplic Podzol (PZha) during the period 2012–2014. The aim of this study was to evaluate the grain chemical composition of winter rye grown on a biochar-amended soil. The following grain quality traits were determined: content of N, P, K, Mg, Ca, Cu, Zn, Mn, Fe and B, total protein content (TPC), total starch content (TSC), reducing sugar content (RSC), phenolic content (PhC), flavonoid content (FC), chelating power (ChP) and reducing power (RP). Biochar was applied once before sowing winter rye in 2011 at three rates: 10 Mg ha-1 (BC10), 20 Mg ha-1 (BC20) and 30 Mg ha-1 (BC30). The biochar was pyrolyzed from wheat straw at 350–650°C. Rye grain was evaluated each year after harvest, i.e. 12, 24 and 36 months after biochar application to the soil. At all assessment times, the N content in rye grain from the biochar-amended treatments was higher than in the control treatment (BC0). In the first year of the study, the lowest P content (3.40 g kg-1) was determined in grain from the treatment BC30, while in the third year in the treatment BC10 (3.31 g kg-1). At the second and third assessment times, the content of K, Mg and Zn in grain from the biochar-amended treatments decreased with increasing biochar rate, whereas the Mn content increased. In the treatment BC30, at the first assessment time the grain Ca content was found to be lowest (0.147 g kg-1), while after 36 months it was highest (0.302 g kg-1). In the first and third years of the study, the Cu content in the treatment BC30 was higher than in the BC10 (by 31.6% and 57.3%, respectively). At the second and third assessment times 24 and 36 months after biochar application, the Fe and B content in grain obtained from the treatments BC10 and BC20 was higher than in that harvested from the BC30 plots. In grain harvested from the plots where 20 Mg ha-1 biochar had been applied, the total protein content and total starch content were found to be higher than in grain from the plots where 30 Mg ha-1 had been applied (by 10.7% and 17.1%, respectively). The highest reducing sugar content (9.02 mg g-1 dry weight (DW)) and phenolic content (6.8 mg of gallic acid equivalent (GAE) g-1 DW) were determined in rye grain from the BC10 plots. Soil amendment at different biochar rates did not have an unambiguous effect on the antioxidant capacity parameters (chelating power and reducing power) of rye grains.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43359) wydawnictwo ciągłe #43359

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,020
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 lutego 2018 12:25
Ostatnia aktualizacja:31 stycznia 2022 09:19

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się