Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of fresh Kale (Brassica oleracea var. sabellica) addition and processing conditions on selected biological, physical, and chemical properties of extruded snack pellets.

Opis bibliograficzny

The effect of fresh Kale (Brassica oleracea var. sabellica) addition and processing conditions on selected biological, physical, and chemical properties of extruded snack pellets. [AUT.] JAKUB SOJA, [AUT. KORESP.] MACIEJ COMBRZYŃSKI, [AUT.] TOMASZ ONISZCZUK, BEATA BIERNACKA, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, KAROL KUPRYANIUK, KAROLINA WOJTUNIK-KULESZA, MACIEJ BĄKOWSKI, MAREK GANCARZ, JAROSŁAW MOŁDOCH, JAROSŁAW SZPONAR, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK. Molecules (Basel,Online) 2023 Vol. 28 Issue 4 Article number 1835, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules28041835
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2023 Vol. 28 Issue 4, Article number 1835
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The purpose of this study was to determine the effect of the addition of fresh kale and processing conditions on extruded pellet antioxidant activity and selected physicochemical properties. The results of the applied DPPH, FRAP, and TPC methods indicated that, for both 60 and 100 rpm screw speeds, snack pellet antioxidant activity and phenolic content were strongly linked to the fresh kale content, and these properties increased with the addition of this plant. The amount of fresh kale and the applied processing variables (extruder screw speed and the moisture content of the raw material blends) were also found to significantly affect the water absorption index, water solubility index, fat absorption index, fatty acid profile, and basic chemical composition of the obtained extrudates. The sample with the highest phenolic content (72.8 μg GAE/g d.w.), the most advantageous chemical composition (protein, ash, fat, carbohydrates, and fiber content), and high antioxidant properties was produced at a fresh kale content of 30%, a 36% moisture content, and a 100 rpm screw speed. The following phenolic acids were identified in this sample: protocatechuic, 4-OH-benzoic, vanillic, syringic, salicylic, caffeic, coumaric, ferulic, and sinapic. Sinapic acid was the prevailing phenolic acid.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50384) wydawnictwo ciągłe #50384

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 lutego 2023 13:38
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się