Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The potential of biochar for reducing the negative effects of soil contamination on the phytochemical properties and heavy metal accumulation in wheat grain.

Opis bibliograficzny

The potential of biochar for reducing the negative effects of soil contamination on the phytochemical properties and heavy metal accumulation in wheat grain. [AUT. KORESP.] KRZYSZTOF RÓŻYŁO, [AUT.] MICHAŁ ŚWIECA, URSZULA GAWLIK-DZIKI, MAGDALENA STEFANIUK, PATRYK OLESZCZUK. Agric. Food Sci. 2017 Vol. 26 Iss. 1 s. 34-46, il., bibliogr., sum. DOI: 10.23986/afsci.59308
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
AGRICULTURAL AND FOOD SCIENCE 2017 Vol. 26 Iss. 1, s. 34-46
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The food industry faces the problem of soil contamination and consequently the deterioration of the quality of plant products. Here, we present a study on evaluation of the effect of fertilization with sewage sludge (SL) with varying, rates of biochar (BC 2.5, 5 and 10% of DW) on yield quality and the accumulation of heavy metals in wheat grains. The greatest grain yield with the highest content of protein and gluten as well as the highest total content of phenols and flavonoids, was obtained when SL+5%BC fertilization was applied. The addition of 5%BC and 10%BC to SL resulted in the greatest increase in the antioxidant capacity of grain. Among phenolic acids, syringic acid was found in the largest amount in grain in the SL+2.5%BC treatment. A significant decrease in Pb accumulation in wheat grain after application of SL+5%BC and a successive decrease in Al content with increasing BC addition were observed. To increase the quality of wheat grains and to reduce the bioaccumulation of harmful elements after the application of biochar to the soil is important in the context of food safety and health of humans especially in food production on acidic and/or contaminated soils.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 41441) wydawnictwo ciągłe #41441
PBN ID (hist.): 41441

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,580
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 kwietnia 2017 11:41
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się