Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Use of moldavian dragonhead seeds residue for pasta production.

Opis bibliograficzny

Use of moldavian dragonhead seeds residue for pasta production. [AUT.] PIOTR ZARZYCKI, [AUT. KORESP.] DOROTA TETERYCZ, [AUT.] ANNA WIRKIJOWSKA, KATARZYNA KOZŁOWICZ, DARIUSZ MIROSŁAW STASIAK. Lebensm. - Wiss. Technol. 2021 Vol. 143 Article number 111099, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.lwt.2021.111099
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
LWT-FOOD SCIENCE AND TECHNOLOGY 2021 Vol. 143, Article number 111099
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study was undertaken to determine selected properties of pasta supplemented with Moldavian dragonhead defatted flour (MDF) (by-product of oil extraction), added to the recipe up to 25 g/100 g. The pasta was evaluated with respect to the cooking quality (optimum cooking time (OCT), cooking losses (CL), weight increase index (WII)), firmness, color, nutrients content, and sensory characteristics (surface appeal, color, smell, taste, hardness, stickiness, overall acceptability, sensory acceptance index). The addition of MDF decreases the pasta extruder output up to 40%. The pasta fortified with MDF had higher OCT, CL, WII, and lower firmness, compared to control sample (100% semolina). It was concluded that MDF can be used in the concentration of 10 g/100g resulting in pasta with high nutritional content and sensory acceptance. This level of addition of MDF provided nutritional increase of 5.8% in proteins, 145% in dietary fiber and 50% in minerals, without negative affecting the cooking and sensory characteristics of pasta. This formulation resulted in sensory acceptance index of 88%. Furthermore, MDF is characterized by good composition of fatty acids with a high share of linolenic (62.21%) and linoleic acids (20.39%). Thus, MDF-fortified pasta can be used by consumers which look for a healthier diet.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47893) wydawnictwo ciągłe #47893

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,056
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 marca 2021 08:30
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się