Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Właściwości fizykochemiczne i wskaźniki trwałości przechowalniczej wołowiny dojrzewającej na sucho z wykorzystaniem serwatki kwasowej (Physicochemical properties and indices of shelf life stability of dry aged beef with acid whey)

Opis bibliograficzny

Właściwości fizykochemiczne i wskaźniki trwałości przechowalniczej wołowiny dojrzewającej na sucho z wykorzystaniem serwatki kwasowej (Physicochemical properties and indices of shelf life stability of dry aged beef with acid whey). [AUT. KORESP.] MARIUSZ FLOREK, [AUT.] PIOTR DOMARADZKI, PAWEŁ ŻÓŁKIEWSKI, BARTŁOMIEJ RUDA, ZYGMUNT LITWIŃCZUK, MONIKA KĘDZIERSKA-MATYSEK. Med. Weter. 2019 Vol. 75 nr 8 s. 487-492, tab., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6214
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2019
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to compare the physicochemical properties and indices of shelf life stability of dry aged beef with wet aged beef under vacuum. The research material included two skeletal muscles (LL, m. longissimus lumborum, and ST, m. semitendinosus) taken from half carcasses of 8 head (3 bulls and 5 steers) of Whiteback cattle. The following parameters were measured: pH and oxidation-reduction potential (pH-metr Elmetron CP-401, ERH-12-6 i ERPt-13), water activity (HygroLab C1, Rotronic), and colour (according to CIE L*a*b* by Konica-Minolta 600d spectrophotometer). Reference methods were used to determine the content of moisture (PN-ISO 1442:2000), total protein (PN-A-04018:1975/Az3:2002, N × 6.25), and ash (PN-ISO 936:2000). The concentration of K, Na, Mg, Zn and Fe was determined by atomic absorption spectrometry using a Varian AA240FS spectrometer. Statistical analysis of the data was performed using STATISTICA 13 (Dell Inc.). The influence of the ageing type on the physicochemical properties and shelf life indices within muscles was verified by one-way ANOVA. A higher content of total protein and minerals, as well as lower hydration of muscle proteins were stated in dry aged beef. In turn, vacuum packaging had a stabilising effect for the colour of fresh meat (a lower value of ΔE), maintained the initial lightness (L*) and significantly increased chromatic saturation (a higher value of a* and b* coordinates). Application of acid whey (together with sea salt) positively influenced shelf life stability of dry aged beef, due to acidity increasing and lowering of moisture content and water activity. The obtained results indicate that beef from Whiteback cattle can be successfully used both for the production of wet aged beef under vacuum and for manufacturing dry aged raw beef. Each direction of use will be decided by the current market demand and consumer preferences. The present results support the need to continue research in this topic taking into account both other native cattle breeds and alternative methods of packaging.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Na Tych Samych Warunkach (CC-BY-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45660) wydawnictwo ciągłe #45660

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,281
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 lipca 2019 13:26
Ostatnia aktualizacja:27 stycznia 2022 10:37

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się